Занимљива места на свету

Супер вулкан који лежи испод Националног парка Јелоустоун у САД је много већи него што се до сада мислило, саопштили су научници. Ново истраживање показало је да је комора за магму око 2,5 пута већа од досадашњих процена. Научници су утврдили да је ова пећина дужа од 90 км и да садржи од 200 до 600 кубних километара истопљених стена. Измерено је да је комора дебела од два до 15 км.
Нико не зна када ће ерупција
Научници не знају када ће се догодити нова ерупција вулкана у Јелоустоуну. Неки верују  да колосална ерупција већ касни, односно, да се , отприлике, дешава сваких 700.000 година. Проф. Смит каже да је потребно доћи до додатних података, зато што су до сада биле само три ерупције – пре 2,1 милиона година, пре 1,3 милиона година и пре 640.000 година.

Проф. Боб Смит са Универзитета у Јути изјавио је да су научници дуго радили на овој теми и да су увек мислили да би супервулкан могао да буде нешто већи, али да је ово откриће запањујуће. Уколико би овај вулкан прорадио, последице би биле катастрофалне. Његова последња велика ерупција десила се пре 640.000 година и послала је пепео преко Северне Америке, што је утицало на климу читаве планете. 
                                                             Стефан Голубовић,  Немања Шуваков, Жарко Росић V-3

Коментари