Недеља здраве хране
У нашој школи обележена је Недеља здраве
хране – од 16. 10. до 23.10. 2017.
Неке важне информације о храни...
Храна је било
која материја која асорпцијом у људском организму доприноси очувању његове
хомеостазе. Храну у ужем смислу чине угљени
хидрати, беланчевине, масти, витамини и минерали.
Све животне намирнице, осим неких изузетака, су биљног или животињског порекла,
па се стога намирнице према пореклу деле на намирнице
биљног и намирнице животињског
порекла. Човеку је потребна и вода,
коју уноси кроз храну или самостално. У односу на већину
намирница, поврће и воће је најбогатије водом. Поврће генерално
садржи 90-96% воде, док воће нормално може садржавати између 80 и 90%.
Еколошка храна је храна
произведена уз коришћење метода које не укључују савремене вештачке додатке као
што су нпр. пестициди и хемијска ђубрива.
Не садржи генетички модификоване
организме и није третирана зрачењем,
индустријским растварачима или хемијским
прехрамбеним адитивима.
Енергетска функција подразумева
стање извора енергије за метаболизам или
активности. Главни енергетски извор воћа
и поврћа су угљени хидрати, мада постоје неке врсте које су богате протеинима и масноћама. Енергија из хране добија се метаболизмом масти, угљених
хидрата и беланчевина.
Софија Бурсаћ
VIII-1
Коментари
Постави коментар