Недеља здраве хране



У нашој школи обележена је Недеља здраве хране – од 16. 10. до 23.10. 2017.

Неке важне информације о храни...

Храна је било која материја која асорпцијом у људском организму доприноси очувању његове хомеостазе. Храну у ужем смислу чине угљени хидрати, беланчевине, масти, витамини и минерали. Све животне намирнице, осим неких изузетака, су биљног или животињског порекла, па се стога намирнице према пореклу деле на намирнице биљног и намирнице животињског порекла. Човеку је потребна и вода, коју уноси кроз храну или самостално. У односу на већину намирница, поврће и воће је најбогатије водом. Поврће генерално садржи 90-96% воде, док воће нормално може садржавати између 80 и 90%.
Еколошка храна је храна произведена уз коришћење метода које не укључују савремене вештачке додатке као што су нпр. пестициди и хемијска ђубрива. Не садржи генетички модификоване организме и није третирана зрачењем, индустријским растварачима или хемијским прехрамбеним адитивима.
Енергетска функција подразумева стање извора енергије за метаболизам или активности. Главни енергетски извор воћа и поврћа су угљени хидрати, мада постоје неке врсте које су богате протеинима и масноћама. Енергија из хране добија се метаболизмом масти, угљених хидрата и беланчевина.

                                                                                                      Софија Бурсаћ VIII-1

Коментари